maandag 7 februari 2011

Eerste bericht vanuit Mali

Eindelijk internet en dus ook onze eerste avonturen!

Na een lange vlucht en een kleine tocht met de jeep kwamen we vrijdagnacht aan in ons hotel in Bamako.
Voor sommigen onder ons werd het een korte nacht. Het uur moest verzet worden (In Mali is het 1 uur vroeger dan bij ons). Natuurlijk liep dit bij 2 enkelingen mis. Sarah en Linda stonden de volgende morgen dan ook stipt om half 9 aan de ontbijttafel, zoals afgesproken. Niemand te zien natuurlijk...want in werkelijkheid was het nog maar half 7. Maar goed, de meeste onder ons hadden er dus een flinke nachtrust op zitten en rond 9u vertrokken we naar het Nationaal museum van Bamako.Hier kregen we een goed overzicht van Mali's cultureel erfgoed.
In de namiddag bezochten we 2 plaatselijke markten. Een hele ervaring! We stapten nog maar net de auto's uit of ze stonden in tientallen rond ons. Allerlei waren werden aan ons opgedrongen. De kinderen grepen je onmiddelijk bij de hand en bij het zien van al die schattige gezichtjes smelt je hart.
De armoede in deze buurt greep ons allen erg aan. Tussen de kraampjes door liep de riool en ook de stank was vaak overweldigend. Onbeschrijflijk...

Moe van alles wat er die dag op ons afkwam, namen we ons avondmaal aan de Niger. Prachtig uitzicht en heerlijke vis. Enkele moedigen onder ons wouden het bootje op om zo de zonsondergang van dichtbij mee te maken. Veel verder van de oever zijn we echte nier geraakt. Het bootje sloeg ineens om en Ann en Bernard werden nog onder het water gevist. Dag 1 zat er op.